Valtuustoaloite: Joukkoliikenteen saavutettavuuden parantaminen keskustassa häntälinjoja käyttöönottamalla

Posted on Posted in Blogi

Tampereen kaupungin omissa joukkoliikenneselvityksissä on todettu, että suositeltava matka joukkoliikenteen pysäkille on alle 400–600 metriä omasta työpaikasta tai kodista. Tampereen keskustassa joukkoliikenne kulkee keskustassa pääasiassa Hämeenkatua pitkin. Kuitenkin Hämeenkadusta 400 metrin matkalla päästään vasta pohjoisessa Satakunnankadun ylitse ja etelässä Vuolteenkadun, Suvantokadun ja Tiiliruukinkadun tienoille. Näiden suositusten ulkopuolelle jää keskustasta useita tiheän asumisen ja työpaikkojen alueita, joissa tuhannet ihmiset kulkevat päivittäin.

Joukkoliikenteen reittimuutos keskusta_web
Klikkaa suuremmaksi katsoaksesi, missä joukkoliikennepysäkit jäävät yli 400 metrin päähän – suositusten ulkopuolelle

Tampereen keskustassa asuu yhteensä 42 000 asukasta. Tampereen keskusta on myös merkittävä työpaikkakeskittymä. Hämeenkadusta 2,5 kilometrin säteellä sijaitsee noin 60.000 työpaikkaa, eli jopa 50 % Tampereen ja 38 %
kaikista kaupunkiseudun työpaikoista.

Mielestämme keskustan alueet tulee saada joukkoliikenteen piiriin suositusten mukaisesti. Ehdotuksenamme on ensimmäiseksi lisätä joukkoliikenteen kattavuutta keskusta-alueella kustannustehokkaasti muuttamalla päätepysäkkejä ja luomalla ns. häntälinjoja. Mallissa nykyään keskustorille pysähtyvä bussi ei pysähtyisikään parkkiin keskustorille, vaan jatkaisi matkaansa ja päätepysäkki sijaitsisikin esimerkiksi Ratinassa, Tampellassa tai Armonkalliolla. 

Häntälinjoilla saamme parannettua joukkoliikenteen saavutettavuutta tuhansille tamperelaisille ja ehdotus tukee vahvasti kaupunkistrategian tavoitetta joukkoliikenteen kulkutapaosuuden kasvattamisesta 22 prosenttiin.

Vihreät