Politiikka linjaa kaupunkimaista täydennysrakentamista eli viihtyisää ja taloudellisesti järkevää kaupunkia

Posted on Posted in Blogi

Jaakko Mustakallio 13x18Maapolitiikan linjauksissa päätetään kaupungin maankäytön ja täydennysrakentamisen porkkanoista ja esteistä.  

Tampereella täydennysrakentamisen pullonkaulana ovat olleet puutteelliset kannustimet yksittäisille taloyhtiöille.  Täydennysrakentaminen lähtee pääosin taloyhtiöistä, jotka arvioivat haluavatko ne rakentaa lisää kerroksia taloonsa tai toisen talon tontille, jossa tilaa on.  

Kuten olemme täällä salissa usein todenneet, täydennysrakentaminen on sitä edullisinta kaupunkirakentamista. Tammelan täydennysrakentaminen voi olla parhaimmillaan jopa 10 kertaa edullisempi tapa asuttaa ihmisiä kuin uudisrakennusalueilla, joihin infrastruktuuri ja palvelut pitää rakentaa alusta alkaen.  Tämä on todellinen keino säästää tämän kaupungin menoissa. 

Kuitenkaan aiemmat aktivoimistoimet eli maankäytön politiikka ei ole rohkaissut riittävästi taloyhtiöitä täydennysrakentamiseen ja tulokset ovat jääneet laihoiksi, sillä nykysäädökset ovat epäedullisia taloyhtiöille.  Pääsyynä on, kun rakennusoikeutta maapalalle lisätään, nousee maan arvo.  Tästä maanarvon noususta taas rokotetaan kymmenillä tai jopa sadoilla tuhansilla euroilla yksittäistä taloyhtiötä.  Voimme kysyä, kuinka monella taloyhtiöllä on kassassa tällaisia summia tai halukkuutta ottaa suurta lainaa lisärakentamista vastaan? 

Siksi haluamme lähettää selvän viestin siitä, että tämä kaupunki haluaa ja tarvitsee täydennysrakentamista.  Haluamme poistaa turhat esteet ja lisätä taloyhtiöille reilusti porkkanoita.  Ketään ei tietenkään pakoteta täydennysrakentamiseen. 

Siksi olemme valmiita ehdottamaan seuraavasti muutoksia.

Haluamme lisätä taloyhtiöille mahdollisuuden saada 85 % alennuksen talonsa vuokratontin maanvuokrasta seuraavaksi 10 vuodeksi.  Tämän lisäksi haluamme vähentää sitä taloudellista rasitusta, mikä taloyhtiöille syntyy maanarvon noususta. Haluamme jättää huomioimatta 85 % maan arvonnoususta täydennysrakentamiskohteissa, jotta taloyhtiöiden taloudellinen rasitus minimoituisi ja uskomme vahvasti, että näillä toimilla tämän kaupungin täydennysrakentaminen puhkeaa kukkaan.  

Tammelan_täydennysrakentaminen_havainne