Työuupumuksen torjuminen vaatii tekoja

Posted on Posted in Blogi

Moni nuori kokee työuupumuksen, mutta harva saa siihen apua. HS uutisoi eilen, että joka neljäs alle 36-vuotias Suomessa on uupunut tai riskissä uupua.

Samalla uutisoitiin nelipäiväisen työviikon kokeilusta Iso-Britanniassa. Kokeilun perusteella nelipäiväisellä työviikolla oli merkittäviä positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen. Lyhyempi työviikko vähensi sekä fyysisen että psyykkisen terveyden ongelmia, ja niistä johtuvia sairaspoissaoloja. Tämä säästi samalla työpaikkojen kuluja, etenkin, kun työntekijät saivat lyhyemmillä työtunneilla myös työnsä tehokkaammin tehtyä. Yli 90 prosenttia kokeilun työpaikoista aikookin jatkaa lyhennettyä työviikkoa, työntekijälle täysin samalla palkalla. Kaikki voittavat.

Hoitamattomat mielenterveyden ongelmat maksavat Suomelle 11 miljardia euroa vuodessa. Tämä on merkittävä talouskysymys. Siitä täytyy puhua, ja se täytyy ratkaista.

Eduskunnalla on suuri vastuu siinä, millaista mielenterveyden apua ihmisille on tarjolla. Politiikassa täytyy panostaa myös ongelmien ennaltaehkäisyyn. Sitä tehdään usein juuri kouluissa tai työpaikoilla.

Siksi olen iloinen siitä, että monet Suomen suurimmista työnantajista ovat liittyneet Mielenturvaa-verkostoon, jota olen ollut työssäni mukana käynnistämässä. Työpaikkojen kannattaa panostaa työoloihin, tunnetaitoihin ja mielenterveyden vahvistamiseen. Mielenturvaa-verkosto kannustaa kaikkeen tähän, ja esimerkiksi lyhytterapian tarjoamiseen työntekijöille.

Terapia kannattaa. Ja sitä kannattaa tarjota mieluummin ajoissa, kuin liian myöhään. Vain näin edistämme sekä parempaa taloutta, työelämää että mielenterveyttä.