Keskustelu lapsettomuushoidoista ja Kela-korvauksista on kuohuttanut viime päivinä mediassa, ja haluan jakaa omat ajatukseni aiheesta. Saatuani itse lapsettomuusdiagnoosin aihe on minulle erittäin tärkeä.
Hallituksen päätös leikata pois yksityisten lapsettomuushoitojen 20% Kela-korvaus on lyhytnäköinen päätös. Poisto nostaa kalliiden hoitojen hintaa (jotka useita tuhansia euroja), sysää monien perhehaaveita kauemmaksi ja ruuhkauttaa entisestään julkisen puolen palveluita. Politiikan tulisi tukea lapsihaaveita, ei siirtää niitä kauemmas.
Moni ei ole ehkä tullut ajatelleeksi, että erityisesti lapsettomuushoidoista yksityistä sektoria todella tarvitaan, sillä julkisella puolella ei auteta kaikkia perhehaaveiden kanssa kamppailevia. Ikärajat ovat tiukat, apua ei anneta esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille ja jonot ovat hyvin pitkät. Lisäksi jos hoidoilla ei heti tärppää, niin hoitokertoja tarjotaan julkisella puolella kovin rajallisesti. On mielestäni selvää, että julkisen sektorin lapsettomuushoitoihin tarvitaan lisää resursseja ja säädöksiä on muutettava mutta tarvitsemme myös yksityisiä palveluita, jotka purkavat jonoja ja antavat toivoa niille, joille julkinen puoli ei palveluita voi tarjota.
Suurin haaste lapsettomuushoitojen suhteen on avun hakeminen ja saaminen ajoissa. Olen ehdottanut Suomeen avoimia hedelmällisyysneuvoloita, joissa jokainen voisi selvittää oman tilanteensa, ja tehdä sen mukaan päätöksiä perheunelmien toteuttamiseksi ajoissa. Joka viides pariskunta kärsii lapsettomuudesta, ja perhehaaveiden toteutuminen voi viedä vuosia. Avoimilla hedelmällisyysneuvoloilla voitaisiin asiantuntijoiden arvioiden mukaan nostaa syntyvyyttä jopa viidellä prosentilla vuodessa.
Lisäksi Suomessa olisi tärkeää mahdollistaa ei-kaupallinen sijaissynnytys, joka auttaisi monia kohduttomia sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä toteuttamaan perhehaaveensa. Yhteiskuntamme monimuotoisuus pitäisi ottaa huomioon myös perheiden lisääntymiseen liittyvissä kysymyksissä.
Lapsettomuushoidot ovat aihe, johon toivon paljon parannuksia tulevalla eduskuntakaudella. Muistetaan punnita myös tätä puolta keväällä äänestyslipussa.