Seksityö ei lopu kieltämällä. Parannetaan seksityöntekijöiden asemaa.

Posted on Posted in Blogi

Minulle tasa-arvo tarkoittaa sitä, että vaikeissa tilanteissa olevia ihmisiä puolustetaan. Seksityöntekijöillä ei ole vieläkään Suomessa helppoa. Ja nyt kävi ilmi, että jopa Naisjärjestöjen Keskusliiton vaalitavoitteissa ei ajeta heidän asemansa parantamista – vaan päinvastoin seksin ostamisen kriminalisointia. Se käytännössä veisi seksin ostamisen ja myymisen maan alle, jolloin seksityöntekijöiden asema olisi nykyistäkin paljon turvattomampi.

Suomen täytyy sitoutua parantamaan seksityöntekijöiden oikeuksia – ja myös kitkemään ihmiskauppa, joka on aivan eri asia, kuin vapaaehtoisesti tehty seksityö. Monille seksityö on työ muiden joukossa. Sitä pitäisi saada tehdä turvallisesti ja normaalin työn tavoin. Seksityöntekijöiden pitäisi esimerkiksi voida vuokrata itselleen työtilat (nykyään ei voi, vaan työt pitää tehdä käytännössä omassa asunnossa tai hotellissa), järjestäytyä ajamaan oikeuksiaan, ja saada parempi oikeusturva.

Seksityö ei lopu kieltämällä, eivätkä kieltolait yleensä koskaan toimi. Seksityötä ei tule ajaa yhä enemmän maan alle, ja tehdä siitä rikollista toimintaa. Päättäjänä ja kansanedustajana sitoutuisin kuulemaan seksityöntekijöitä itseään siinä, kuinka heidän tilannettaan parannetaan parhaiten.

Kiitos kaikille tätä epäkohtaa esiin nostaneille, muun muassa Emmi Nuorgamille. Seksityöntekijöiden aseman parantaminen vaatii nyt toimia.