Lisää lähijunia ja pysäkkejä Pirkanmaalle

Posted on Posted in Blogi

Olin eilen liikenteen tulevaisuuden paneelissa Hervannassa. Keskustelu porisi lähijunaliikenteen ympärillä. Mahtavaa, että teema on nyt lyönyt läpi laajemmin. 🙌

Haluan lisää lähijunaliikennettä ja pysäkkejä Pirkanmaalle – ja kaikille suurille kaupunkiseuduille! Tässä konkreettisia tekoja, joilla jopa 30 minuutin vuorovälit ovat mahdollisia tietyillä reiteillä jo heti seuraavalla eduskuntakaudella.

✅ Poistetaan lain esteet, ja annetaan Tampereen seudun joukkoliikenteestä vastaavalle Nysselle oikeus järjestää lähijunaliikennettä koko Pirkanmaalla HSL-alueen tapaan. Tämä ei ole lain mukaan nyt mahdollista, joten lakimuutos tarvitaan.

✅ Valtion tulee velvoittaa VR myymään tai vuokraamaan vanhaa junakalustoa Nysselle, joka kilpailuttaisi sitten eri toimijat. Suomen raideleveys poikkeaa muusta Euroopasta, joten ilman Nyssen omaa kalustoa on toiminnan aloittaminen vaikeaa. Vähän samaan tapaan kuin ratikankin osalta, jotka omistaa kaupunki – mutta niitä operoi toinen toimija.

✅ Rakennetaan kevytrakenteisia ja esteettömiä pysäkkejä (esim. väliaikaisia puulaitureita), joilla saadaan nopeasti kattava pysäkkiverkosto ihmisten kulkemiseen.

✅ Nysse-liput käyttöön kaikessa juna- ja bussiliikenteessä Pirkanmaalla, jolloin matkaketjut kotoa töihin tai harrastuksiin voi kulkea liikennevälineestä riippumatta aina samalla lipulla.

✅ Ei Puskiaisten moottoritietä, vaan käytetään säästyvät 185 miljoonaa euroa pysäkkien rakentamiseen ja kattavan lähijunaliikenteen aloittamiseen.

Myös Maria Ohisalo puhui tänään Iltalehdessä lähijunaliikenteen puolesta. Vihreät toimii systemaattisesti lähijunaliikenteen edistämiseksi koko Suomessa. Hyödyntämällä nykyiset raiteet voimme tuoda lähijunaliikenteen samalle tasolle Norjan ja Ruotsin kanssa. Näin saisimme yli miljoona uutta suomalaista sujuvan raideliikenteen piiriin edullisesti.

Viime marraskuussa teimme tempauksen lähijunaliikenteen puolesta, missä vuokrasimme vanhan museojunan ja ajoimme Pirkanmaan mahdollisten pysäkkien reitin.

Jos haluat seuraavalla eduskuntakaudella saada lisää lähijunia Suomeen, niin muista äänestää vihreitä. Pirkanmaalla numeroa 68.