Kulttuuribudjetti prosenttiin

Posted on Posted in Blogi

Eilen illalla olin kulttuurialojen vaalipaneelissa Telakalla. Kiitos kutsusta tärkeään keskusteluun.

Haluan tukea kulttuurialojen uutta nousua Pirkanmaalla ja Suomessa.  Tässä konkreettisia tekoja, joita lupaan tulevalla eduskuntakaudella edistää kulttuualojen puolesta, jos tulen valituksi:

✅ Nostetaan kulttuuribudjetti prosenttiin valtion budjetista. Näin tuetaan kulttuurialojen ja elämystalouden nousua Suomen talouden moottoriksi. Tämä kehitys on nähty jo Tampereella, kun elämystalous tuo sykettä ja tuloja koko kaupunkiin! Nyt on Suomen vuoro. Samalla paikataan koronan jättämää vajetta.

✅ Kulttuurialojen työntekijöiden sosiaaliturva ole ajan tasalla. Alalla työskentelee paljon silpputyöntekijöitä, kuten itsensä työllistäjiä, toiminimiyrittäjiä, tekijänoikeuspalkkioita saavia ja tulonsa monesta eri lähteestä saavia. Sosiaaliturvaan tarvitaan yhdistelmävakuutus, joka tarjoaa turvan eri työntekemisen muotoihin kattavammin.

✅ Muutetaan kulttuurin tukijärjestelmä huomioimaan paremmin ruohonjuuritason toimijat. Koulut, vapaa kulttuurikenttä sekä freelancerit kaipaavat tukea työhönsä siinä missä suuret institutionaaliset toimijat. Turvataan kulttuurikentän monimuotoisuus ja tuetaan myös osa-aikaisia kulttuurikentän toimijoita.

✅ Perustulokokeilu kulttuurialoille Suomessa. Irlannissa jo otettiin käyttöön perustulo kulttuurialojen työntekijöille, mikä lisää toimeentulon turvaa alalla toimimiseen. Perustuloa tulisi kokeilla ensin kulttuurialoilla, jonka jälkeen se voidaan laajentaa koskemaan kaikkia suomalaisia.

✅ Kulttuuri on kansakunnan sielu, joka työllistää enemmän ihmisiä kuin Jyväskylässä on asukkaita. Pandemiasta on otettava opiksi, ja kulttuurialan nopeat tukijärjestelmät on laitettava kuntoon, esimerkiksi kulttuuripoliittisen selonteon ja kulttuuripoliittisen ohjelman avulla!

Paneelin jälkeen saimme kuunnella fanittamaani ja pitkäaikaista koulu- ja opiskelukaveriani Laura Moisiota. Laittakaa kuunteluun Lauran uusin levy Vieras maa.

Laitetaan kulttuuri etusijalle tulevalla eduskuntakaudella, Pirkanmaalla se hoituu äänestämällä numeroa 68 💪