Pirkanmaalle julistettava mielenterveyden hätätila

Posted on Posted in Blogi

🚨 Pirkanmaalla on julistettava mielenterveyden hätätila, sillä jopa 1800 ihmistä odottaa pääsyä vakaviin mielenterveyspalveluihin jopa kahden vuoden ajan! Ihmisiä kuolee jonoihin odottaessaan apua, joka ei koskaan saapunut. Tämä on hälyttävä tilanne, joka vaatii välitöntä toimintaa.

Tässä 4 toimenpidettä:

🆘 Tarvitsemme mielenterveysalan ammattilaisia ja kriisiapua muilta hyvinvointialueilta, jotta voimme purkaa epäinhimillisen pitkät hoitojonot. Valtion tuki on myös välttämätöntä, sillä myös muilla hyvinvointialueilla on vajausta mielenterveysammattilaisista.

👨‍⚕️👩‍⚕️ Panostuksia psykiatriseen hoitoon ja lisää mielenterveyden ammattilaisia ovat avainasemassa kriisin voittamisessa. Tarvitsemme ripeästi terapiatakuun ja lisää koulutuspaikkoja psykiatreille. Myös johtaminen on saatava kuntoon, sillä nykyiset ongelmat johtuvat osin huonosta ilmapiiristä ja poislähteneiden luomasta henkilöstövajauksesta.

🧠 Jokaisella sote-ammattilaisella on oltava enemmän mielenterveyden osaamista, jotta taakkaa voidaan jakaa. Psykoterapiakoulutus on muutettava maksuttomaksi, ja muita kliinisesti todistettuja terapiamuotoja on lisättävä välittömästi.

🌱 Meidän on otettava mielenterveys politiikan keskiöön ja edistettävä ennaltaehkäiseviä toimia myös neuvoloihin, kouluihin ja sosiaalipalveluihin. Tarvitsemme kulttuurimuutoksen, jossa vähennämme mielelle aiheutuvaa kuormitusta työelämässä, kouluissa ja yhteiskunnassa.

Hyvä mielenterveys on jokaisen ihmisoikeus. Korjataan hyvinvointivaltio ja laitetaan mielenterveyspalvelut kuntoon.