Linjapuhe puoluevaltuuskunnan puheenjohtajaksi

Posted on Posted in Blogi

Hyvät puoluetoverit

”Ne, jotka uskaltavat unelmoida eniten, tekevät töitä unelmiensa eteen eniten, ja lopulta saavuttavat unelmistaan eniten.” Näin sanoi 1800-luvulla kanadalainen opettaja ja politiikan tutkija Stephen Leacock.  Olen samaa mieltä.  On tärkeää tähdätä korkealle, jotta voi päästä eteenpäin siitä, missä nyt on.  Siksi minusta on tänä viikonloppuna tärkeää kysyä, missä haluamme nähdä puolueemme seuraavien kunta- ja eduskuntavaalien jälkeen? Onko tavoitteemme riittävän korkealla?

Tämän kevään eduskuntavaalien jälkeen hallituksen muodosti kolme suurinta puoluetta.  Konservatiivit löysivät toisensa ja neuvottelupöytään haluttiin mahdollisimman vähän puoluejohtajia.  Vaikka vihreät saivat suuren vaalivoiton, muskelimme eivät hallitukseen riittäneet.

Seuraavat neljä vuotta työtä tehdään oppositiosta – on aika terävöittää viesti ja sanoma – mutta hallitusvastuuseen on pyrittävä.  Maailma kun ei ole valmis – ja me vihreät haluamme muuttaa sitä paremmaksi.  Perustuloa, vanhemmuuden kustannusten jakamista ja soidensuojelua edistetään vaikuttavimmin hallituksesta.  Kannatuksemme kasvu on paras tae tulevaisuuden hallitusvääntöihin – ei itsemme, vaan ajamiemme asioiden tähden. 

Hyvät puoluekokousedustajat,

Väitän, että Suomi tarvitsee suuremman vihreän liikkeen.   Kasvua tarvitaan yhteistyössä maa- ja kaupunkiseutujen kanssa sekä kaikissa vaalipiireissä. Meidän on saatava kuntiin ne ensimmäiset valtuutetut. Meidän on tehtävä kovasti töitä kaupunkiseuduilla, missä kannatuspotentiaalimme on korkea. Puhdas ympäristö, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus ovat meidän vihreitä perusarvoja, joita puolustamme politiikassa.  Nämä arvot suuriosa suomalaisista jakaa.  Kasvun potentiaali on siis suuri.

Meidän on kerrottava, etteivät vihreiden sanat ja teot ole ristiriidassa, toisin kuin nykyisellä konservatiivihallituksella. Meidän on sanottava, ettei ympäristön kunnioittamista ole, kun turvesoita revitään auki vanhakantaisia energiaratkaisuja varten. Meidän on osoitettava, että on valehtelua väittää budjettileikkauksia oikeudenmukaisiksi, kun leikataan vain köyhimmiltä, opiskelijoilta ja sairailta.  Meidän on näytettävä, ettei yhdenvertaisuus ole hallituksen keskiössä kun ihmisiä edelleen pakkosterilisoidaan sukupuolenkorjauksissa ja ihmisten välinen tasa-arvo muka kuitataan valmiiksi hallitusohjelmakirjauksella.

Hyvä puoluekokous,

Koon kasvattamiseksi meidän on panostettava erityisesti kahteen asiaan: toiminnan vaikuttavuuteen sekä terävään, selkeään politiikkaan. 

Meidän on viestittävä selkeämmin poliittisia ratkaisujamme.  Jos joku suomalainen ymmärtää viestin väärin, meidän on kannettava itse siitä vastuuta.  Meidän ei tule sanoa, etteivät ihmiset vain ymmärtäneet asiaa oikein. Meidän on sanottava, että anteeksi – olinpa ilmaisussani epäselvä kun ymmärsit asian eritavalla, kuin olin tarkoittanut. Anna kun korjaan ilmaisuani selkeämmäksi niin, että ymmärrät mitä todella tarkoitin.  Asetetaan viesti aina kuulijan vastaanottotaajuudelle ja viedään se tarmokkaasti perille. 

Viestimme tulee olla selkeitä ja yhtenäisiä oppositiokaudella. Yhteistyöllä ja osallistaen poliittisten ohjelmiemme tavoitteena ei tule olla vähempää kuin johtaa suomalaista poliittista keskustelua. Meidän on oltava suomalaisen politiikan valopilkku ja rakentava vaihtoehto.

Haluan johtaa puoluevaltuuskuntaa kohti vaikuttavaa ja terävää politiikkaa. Toimin tällä hetkellä Tampereen kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana sekä puolueemme talouspoliittisen työryhmän puheenjohtajana.  Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri ja kevään vaalikentillä sain yli 2100 äänen tuloksen.  Haluan antaa taitoni, kokemukseni ja energiani teidän käyttöönne.

Ystävät,

Nykypäivän politiikka on kuin kilpajuoksua ja kuten urheilussa, niin myös politiikassa on tärkeää pohtia omaa tavoitetasoa.  Pitää päättää, riittääkö pärjääminen kärjen tuntumassa vai tehdäkö aktiivisesti töitä, että voi nousta tuulettamaan palkintopalleille. Onko juoksija valmis hiomaan juoksutekniikkaa tuntikaupalla ja tekemään vaikuttavampia harjoitussuunnitelmia. Vihreällä puolueella on sama tilanne.  Puolueemme on päätettävä, haluammeko tosissaan tavoitella politiikan palkintopalleja, vai tyydymmekö parempaan keskikastiin. Tämä päätös meidän jokaisen on tehtävä, siihen tarvitaan meitä kaikkia. Minä tiedän jo oman päätökseni. Uskalletaan unelmoida.

valtuustopj copy