Korkeampi asukastiheys kantakaupunkiin

Posted on Posted in Blogi
Keskustan strateginen osayleiskaava.
Keskustan strateginen osayleiskaava.

Puheeni kaupunginvaltuuston kokouksessa 18.1.2016. 

Arvon puheenjohtaja,

tämä keskustan strateginen osayleiskaava on hyvin valmisteltu. Kaavan tavoitteena on asuttaa kantakaupungin alueelle yhteensä noin 55.000 asukasta vuoteen 2030 mennessä. Se on noin 15.000 asukasta enemmän kuin nykyään, joista Eteläpuisto ja Ranta-Tampella asuttavat suuren osan uusista asukkaista.

Haluan korostaa, että kaupungissamme on oltava erilaisille ihmisille erilaisia asumismahdollisuuksia. Samalla kuitenkin asumisen trendi on muuttunut, että ihmiset hakeutuvat asumaan hyvien palveluiden ääreen ja lapsiperheetkään eivät karkaa lähiöihin. Lähikauppa toivotaan löytyvän siitä muutaman korttelin päästä.

Trendin muutos on johtanut siihen, että kysyntä keskustan asunnoista on kasvanut ja tämä on nostanut asuntojen ja asumisen hintaa. Markkinoiden hintamekanismi on mielestäni erinomainen mittari meille poliitikoille seurata, minkälaista asumista ihmiset Tampereella haluavat.

Kun trendi näyttää jatkuvan, on meidän pohdittava miten rakennamme viihtyisää ja palvelurikasta keskustaa yhä useammalle sen piiriin haluavalle asukkaalle?

Mielestäni meillä on mahdollisuus tulevaisuudessa rakentaa asuntoja vielä suuremmalle asukasmäärälle kantakaupunkiin. Tampereen kantakaupungin asukastiheys on tällä hetkellä noin 1800 henkeä neliökilometrillä. Jos Tampereella olisi Helsingin asukastiheys, eli noin 2900hlö neliökilometrillä, Tampereen kantakaupunkiin mahtuisi 55.000 asukkaan sijaan jopa 100.000 asukasta. Ja tämä ei vaatisi edes sisääntuloteiden bulevardisointia vielä. Näin tiivistä kaupunkia en vaadi, mutta palvelurikkaampaa kantakaupunkia voitaisiin rakentaa Tampereelle nostamalla kantakaupungin rakentamisen kunnianhimoa reippaasti. Toivoisin enemmän erityisesti keskustamaista kaupunkia Amuriin, Tammelaan, Lapintielle ja useille kantakaupungin avomaan parkkipaikoille.

Toivon, että kaupunkia kehitetään jatkossakin monipuolisesti. Haluan kuitenkin, että kantakaupungin alueella vastataan asukkaiden toiveisiin ja rakennetaan lisää palvelurikasta ja elävää kaupunkia yhä useammalle.

Jaakko-Mustakallio-Tampere-1_sininen