Yhteistyöllä virkistys- ja suojelualue Hervantaan

Posted on Posted in Blogi

Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 25.1.2018. 

Lähimetsät tarjoavat meille jokaiselle henkireiän hektisessä arjessa. Mikään ei ole virkistävämpää, kuin kävely talvisessa metsässä. Ne toimivat myös kaupunkimme keuhkoina raitista ilmaa luoden. Siksi on tärkeää, että lähimetsiä suojellaan kasvavien kaupunginosiemme läheisyydessä rakentamiselta. Samalla varjellaan luonnon herkkää monimuotoisuutta kaupunkirakenteen läheisyydessä.

Erityisesti Hervanta on alue, joka kasvaa ja kehittyy entistä kaupunkimaisemmaksi. Jo nyt Hervanta on mielenkiintoinen hermopiste ja palvelukeskittymä sadoille yrityksille ja kymmenille tuhansille asukkaille. Kun alue kasvaa omakotitalomattojen sijasta ylöspäin raitiotien varsille, on oltava pitkäjänteinen, katsottava tulevaisuuteen ja turvattava säästyvä tila lähimetsille.

Maanantain  kaupunginvaltuuston kokouksessa tehtiinkin hieno päätös luonnon ja ympäristön puolesta. Valtuutettujen selkeä enemmistö allekirjoitti valtuustoaloitteen Hervannan Makkarajärven virkistys- ja luonnonsuojelualueen perustamisesta.

Aloite tehtiin, kun kaupunginhallitus äänestyksien jälkeen aiemmin yllättäen hylkäsi viranhaltijoiden pohjaesityksen luonnonsuojelualueen perustamisesta. Kun luonnonsuojelualueen kohtalo jäi epävarmaksi, päätti valtuutettujen enemmistö antaa viranhaltijoille selkeän mandaatin luonnonsuojelualueen perustamisesta, maakuntakaavan ja Tampereen luonnonsuojeluohjelman mukaisesti.

Aloitetta valmisteltiin poikkipoliittisesti hyvällä yhteistyöllä Olga Haapa-ahon (vihr), Suvi Mäkeläisen (kesk) ja Minna Minkkisen (vas) kanssa. Aloitteen allekirjoitti yhteensä 41 valtuutettua, eli kaikki Vihreiden, Keskustan, Vasemmiston ja VaTa:n valtuutetut sekä 11 sosialidemokraattia, 3 perussuomalaista ja 1 TaPun valtuutettu. Tästä erittäin suuri kiitos allekirjoittaneille valtuutetuille.

Näin Hervantaan saadaan uusi, maakunnallisestikin merkittävä virkistys- ja suojelualue.

Jaakko Mustakallio (vihr)
Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, Tampere