Tiivis kaupunki lisää työllisyyttä!

Posted on Posted in Blogi
Kuva: World bank

Kaupunginhallituksen kokouksessa käsittelimme tänään monia taloutta ja työllisyyttä koskevia asioita. Myös näin vaalien alla monet kaupunkilaiset ovat kyselleet Tampereen talous- ja työllisyystilanteesta, että onko meillä varaa kaikkiin investointeihin, niin ajattelin blogata asiasta hieman tarkemmin.

Korkea työttömyys syö kaupungin tuloja

Kaupungin työttömyysaste on 18,3%. Se tarkoittaa liki 21 000 työtöntä tamperelaista. Työttömyyden taittaminen on myös kaupungin talouden kannalta olennaista. Vaikka kaupungin asukasluku kasvaa hurjaa vauhtia (yli 3000 asukasta vuonna 2016), on korkea työttömyys saanut verotulot laskuun. Kun samalla laadukkaita palveluita tarjotaan kaikille ja uusia päiväkoteja rakennetaan, on kaupunkimme on tehnyt miinusmerkkistä tulosta nyt vuosia (v. 2016: -20M€). Samanaikaisesti toki  valtio on leikannut valtuustokauden aikana noin 10-15% rahoituksestaan pois.

Tampereen verotulojen kasvu:

  • v. 2013: 6%
  • v. 2014: 4%
  • v. 2015: 2%
  • v. 2016: 1%
  • v. 2017: -1%

Jo työttömyyden takia on tärkeää, että investoidaan työtä tuoviin ratkaisuihin, kuten tiiviiseen kaupunkiin, tehokkaaseen joukkoliikenteeseen ja asuinrakentamiseen. Myös investoinnit koulutukseen ovat elintärkeitä.

Ilman investointeja kaupunki kuihtuu. Onneksi Tampereella on suurista kaupungeista eniten investointivoimaa, jota voidaan mitata kaupungin lainamäärä / asukasluku. Tampereella luku on 2140€/asukas, kun jopa Espoollakin lainamäärä on yli 3000€/asukas. Tulevina vuosina lainamäärämme nousee, mutta se on kasvun edellytys.

Elinvoiman lisääminen on suurin työllisyyttä parantava toimi

Eri vaivoihin tarvitaan erilaiset lääkkeet. Tampereen noin 21 000 työttömästä yksi kolmasosa on työtä vailla olevia koulutuksen saaneita alojensa ammattilaisia.

Näille työttömille Tampereen elinvoiman lisääminen on suurin työllisyyttä parantava toimi. Uskomalla omaan tulevaisuuteensa Tampere houkuttelee entistä enemmän yritystoimintaa ja luo siten uusia työpaikkoja.

Kaupungin tulevaisuuden valtteja ovat joukkoliikenne, laadukkaat korkeakoulut sekä kaupunkirakenne, jossa palvelut ovat helposti niin yritysten kuin muidenkin tamperelaisten ulottuvilla. Ratikka kuljettaa ihmisiä vaakahissinä vieden ihmisiä edestakaisin töistä palveluiden ääreen ja kotiin. Lisäksi eri alojen osaajia törmäyttävät yrityspuistot Mediapoliksen tai Kampusareenan tapaan mahdollistavat erilaisten firmojen yhteistyön ja kasvun. Lisäksi kävelykadut nostavat tutkitusti yritysten liikevaihtoa.

Summa summarum. Kaupungin tulot laskevat, jos työttömyys nousee. Työpaikkoja syntyy lisää, kun rakennetaan enemmän kaupunkimaista kaupunkia. Muista keinoista työllisyyden lisäämiseksi voit lukea vaikka AL:n kolumnistani täältä.

Kuva: World bank.