Puolustuspuhe hyvinvointivaltiolle

Posted on Posted in Blogi

Aluevaaleissa kannattaa äänestää, koska jos ei sitä tee, joku muu käyttää sun äänen. Ja hän voi haluta romuttaa hyvinvointivaltion. Muistetaan siis äänestää, ja muistutetaan myös kaveria.

Laadukkaiden julkisten terveyspalveluiden puute olisi meille kohtalokasta. Nopea hoitoonpääsy, riittävästi henkilökuntaa, ensiluokkainen koulutus ja sujuvat hoitoketjut takaavat laadukkaan hoidon jokaiselle.

Valitettavasti näissä vaaleissa on ehdokkaita ja puolueita, jotka eivät panostaisi palveluihin riittävästi. Moni, varsinkaan varakas, yksityisiä vakuutuksia tai työterveyttä käyttävä ei juuri koskaan käytä julkisia terveydenhuollon palveluita. Siksi moni myös kysyy, maksaako turhaan palveluista, jota ei itse käytä.

On meidän kaikkien etu, että julkiset palvelut ovat kunnossa. Se on vakuutus, josta kannattaa maksaa. Koskaan ei tiedä, kenelle osuu vaikea sairaus tai vamma, joka tarvitsee kallista hoitoa.

Jotta rahat riittäisivät tulevaisuudessa, meidän on panostettava ennaltaehkäiseviin ja varhaisen puuttumisen sosiaali -ja terveyspalveluihin, jotka vähentävät ihmisten kalliiden ja raskaiden palveluiden tarvetta, ja säästävät yhteiskunnan rahaa. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi kattavat mielenterveyspalvelut.

Myös uusia palveluita tarvitaan. Joka viides pariskunta kärsii lapsettomuudesta, ja lapsettomuushoitoja tarvitaan entistä enemmän. Samoin vanhusten hoitoon tarvitaan kipeästi uusia työntekijöitä tukemaan hyvää vanhuutta.

Minulle hyvinvointialuevaalit ovat sydämen asia. Hyvinvointivaltion puolustaminen toi minut alunperin politiikkaan. Jouduin nuorena isoon leikkaukseen, ja ymmärsin, kuinka laadukkaiden julkisten terveyspalveluiden puute olisi meille kaikille kohtalokasta. Jos olisin syntynyt jossain muussa maassa, ei minulla olisi ollut mahdollisuutta saada laadukasta ja hyvää hoitoa. Kokemus sai minut lopulta tekemään graduni terveydenhuollon rahoituksesta ja töihin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan avustajaksi. Näin olen kasvattanut sote-osaamistani merkittävästi.

Laadukkaat terveyspalvelut on tarjottava jokaiselle. Ne ovat pohjoismaisen hyvinvointivaltion ydintä. Päivitetään palvelut 2020-luvulle, ja pidetään kaikki samassa veneessä. Siitä näissä vaaleissa on lopulta kyse.