Pienseurat paitsiossa Tampereella

Posted on Posted in Blogi

Tämä teksti on julkaistu Aamulehdessä 13.10.2012

Tampereen kaupunki ilmoittaa tarjoavansa liikuntamahdollisuuksia kaikille.  Kaupunki tarjoaa muun muassa vakiovuoroja talveksi palloilusaleista ja koulujen liikuntasaleista tamperelaisseuroille.  Kuitenkin jos joukkueesi ei satu olemaan ison seuran alla, tarjotaan sinun joukkueesi vuoropyyntöön ei-oota.

Pienen harrastusyhdistyksemme kanssa haimme vakiovuoroa normaalin byrokratiamenettelyn kautta futsalin pelaamiseen kaupungilta taas viime keväänä. Kaupunki ilmoitti, ettei vapaata vuoroa ole tarjolla talveksi, sillä vuorot annetaan pääasiassa isommille kilpaseuroille. Käännyimme tämän jälkeen palloiluvuoroja tarjoavan liikuntatalo Atalpa Oy:n puoleen, jossa olemme pelanneet jo useampana vuonna kaupungin vuorojen puutteessa. Atalpa laskuttaa yli kolminkertaisesti palloiluvuoroista suhteessa kaupunkiin, mutta silti vuoron saaminen ei kovan kysynnän takia mahdollisesti tänä vuonna onnistu.

Vuorojen jaossa suurien seurojen suosiminen on hyväksyttävää, sillä junnuille ja enemmän tosissaan pelaaville on reilua saada palloiluvuorot edullisemmin pitämään kalliita kausimaksuja kurissa. Ongelma syntyy, kun pienten harrastusporukoiden sirpaleiset tarpeet eivät aiheuta väreilyä kaupungin vesilasissa.  Ei pieni seura välttämättä vaadi kaupungilta tahtoa ja innovatiivisuutta ongelman ratkaisemiseksi.  Silppumaiset pienseurat tyytyvät kohtaloonsa.

Ratkaisu ongelmaan ei kuitenkaan ole mielestäni liian vaikea, vaikka vapaita vuoroja ei palloilusaleista juuri arkipäivisin löydy.  Vuorotarjonta vähenee, kun viikonloppuisin osa liikuntasaleista menee aikaisin kiinni tai ei avaa oviaan ollenkaan.  Kaupungin kulut eivät nousisi, jos pienporukoille pientä lisämaksua vastaan tarjottaisiin vuoroja aukioloja laajentamalla. Lisäksi  muutama turnaustoiminnasta vapaa koulun palloilusali voitaisiin tarjota pienseurojen käyttöön viikonloppuisin keskitetysti.  Pienseuroille tämä olisi lisämaksuineenkin varmasti yksityistä salivuoroa edullisempaa.

Kaupungin tulisikin avata silmänsä sekä liikuntapaikkojensa ovet,  jotta sosiaalisesti ja liikunnallisesti entistä tärkeämmillä matalan kynnyksen liikuntaseuroilla olisi mahdollisuus harrastamiseen.