Kaupungistuminen on vuosisadan megatrendi ja ratikka siihen ratkaisu

Posted on Posted in Blogi
transtech
Tampereren tuleva ratikka tehdään Kajaanissa ja se tehdään suomalaisella työllä.

Kaupungistuminen on viimeisen vuosisadan megatrendi. Sata vuotta sitten suurin osa Suomenkin kaupungeista oli pieniä kyläpahasia. Helsingissä asui 90.000 asukasta ja Tampereella vain 40.000 asukasta.

Nykyään kaupungeissa asuu lähes 40 prosenttia suomalaisista ja vauhti vain kiihtyy.

Nykyään kaupungistumisen vauhtia Suomessa kuvaa sekin, että uusista asunnoista lähes 90 prosenttia rakennetaan suurimpiin kaupunkeihin ja niiden lähistölle. VTT:n ennusteen mukaan seuraavien vuosikymmenten aikana tämä kattaa 800 000 uutta asuntoa.

Kaupunkeihin muutetaan työn, koulutuksen ja monipuolisemman elämän ja elämänlaadun perässä. Kun Tampereelle muuttaa lisää uusia asukkaita, voimme päättää pelkistetysti kahdesta kehityssuunnasta:

1. Haluammeko raivata metsiin kalliilla uusille asukkaille uutta, joukkoliikenteelle hankalasti tavoitettavaa haja-asutusta, kohtalaisen kauas kaupungin palveluista, liikkumisessa yksityisautoiluun nojaten. Tämä vaihtoehto ei tarvitse ratikkaa, ja tuloksia voi käydä katsomassa esimerkiksi Yhdysvaltojen Dallasista tai muista etelävaltioiden autokaupungeista.

2. Vai haluammeko rakentaa kaupunkia sisäänpäin, jossa palvelut, ystävät ja sukulaiset ovat aina lyhyen matkan päässä, liikkuminen erittäin nopeaa ja helppoa. Tämä vaihtoehto tarvitsee suuren kapasiteetin joukkoliikenteen eli ratikan.

Eurooppalaiseen keskiarvoon verrattuna Suomi on erittäin harvaan asuttu. Raitiotiellä taas tehdään kaupunkia lisää. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä Suomessa ei ole missään tehty lisää kaupunkia oikeastaan 50-luvun jälkeen. On rakennettu kaupunkien ympärille vain samannäköisiä lähiöitä.

Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että laittamalla ihmisiä yhteen, syntyy lisää työtä tuottavia palveluita ja innovaatioita, joita kovasta työttömyydestä kärsivä Tampere kovasti nyt tarvitsee.

Nyt Tampereen on aika ottaa pohjoismaiden kuudenneksi suurimpana kaupunkiseutuna askel myös henkisesti pohjoismaisten suurkaupunkien sarjaan ja nostaa nykyisten sekä tulevien kaupungin asukkaiden elämänlaatua, palveluita ja liikkumista kertaheitolla ylöspäin.