Euroopan Unioni ja valtarakenteet

Posted on Posted in Blogi

Olimme Brysselissä viikon verran Tarja Cronbergin ja Satu Hassin vieraana yhdessä parinkymmenen muun nuoren vihreän kanssa tutustumassa lähemmin Euroopan päätöksenteon pääkallopaikkoihin. Viikon kokemuksista kirjoittelen muutamia EU-aiheisia blogauksia, joista tämä on ensimmäinen.

**

Siinä missä kaupunki toimii alueensa ja valtio oman maansa elinvoimamoottorina, myös Euroopan Unioni toimii Eurooppaan elämää sykkivänä ja synnyttävänä orgaanina.

Euroopan unionin päätöksenteko koostuu Euroopan komissiosta, parlamentista ja neuvostosta.

Komissio on Euroopan virkamiesarmeija, jossa myös korkeimpina edustajina eri maiden komissaarit myös toimivat.  Komissiossa toimitaan ”ilman passia”, eli jokaisen työntekijän tai komissaarin tehtävänä on ajaa vain ja ainoastaan Unionin etua.  Komission tehtäviin kuuluu mm. tehdä lakialoitteita, toimeenpanna lainsäädäntöä ja valvoa sitä.  Lakialoiteoikeus löytyy ainoastaan komissiolta.  MEPeillä ei ole lakialoiteoikeutta, mikä on eritavalla tehty verrattuna esim. suomalaiseen parlamenttijärjestelmään.  Sinällään asiassa on paljon järkeä, sillä jokainen laki tulee miettiä koko Euroopan lähtökohdista, jonka laatutakuuseen tarvitaan valtavasti virkamiehiä.  Ainakaan lainvalmistelu ei lähde myöskään kansanedustajakavereiden yhteisestä älynväläyksestä poliittisten irtopisteiden toivossa, vaan Euroopan kokonaisuutta katsovien ammattilaisten kynästä.  Lähtiessään aloitteet kiertävät vielä kahden poliittisen elimen läpi tullakseen hyväksytyksi.

Komissiota johtaa puheenjohtaja, jonka valitsevat kansallisvaltioiden hallitusten edustajat.  Puheenjohtajan esityksestä jäsenvaltiot valitsevat komissaarit, jotka johtavat komission toimintaa omilla sektoreilaan. Komissaareja on jokaisesta jäsenmaasta 1, eli 27 kappaletta yhteensä.

Euroopan parlamentti on 754 edustajan suoralla kansanvaalilla valittava toimielin.  MEPit eivät edusta kotimaansa hallituksen kantaa, vaan jakautuvat parlamentissa poliittisiin ryhmiin.

Paikkamäärä: nimi, lyhenne (suomesta mukana):

 • 270: Euroopan kansanpuolue NPP (kok+kd)
 • 190: Euroopan sosialistit ja demokraatit S&D (sdp)
 • 85: Liberaalidemokraatit (kesk.+rkp.)
 • 59: Vihreät (vihr.)
 • 36: Vapaa ja demokraattinen EFD (ps.)
 • 53: Euroopan konservatiivit ja reformistit (-)
 • 34: Yhtynyt vasemmisto (-)
 • 27: Sitoutumattomat (-)

Lisää parlamentin poliittisista voimasuhteista

Lakialoitteiden osalta parlamentin puolella sen oman aloiteoikeuden puuttuminen näkyy siten, ettei parlamentissa MEPit tuo oman maansa etuja ajavia lakeja valmisteluun vaan voivat keskittyä EU:n yhteiseen kehittämiseen.  MEPeillä onkin huomattavan paljon valtaa juuri lakialoitteiden eteenpäinviennissä kompensoimassa virkamiespohjaista valmistelua.  Kun lakialoite putkahtaa komissiosta parlamentin puolelle se ohjautuu sopivaan EU-valiokuntaan, jossa aloitteesta kopin ottaa joku valiokunnan MEP eikä virkamies.  Lakialoitetta eteenpäin vievä MEP eli ”raportööri” vie aloitetta neuvottelukierroksilla ja pyrkii löytämään riittävän suuren poliittisen kannatuksen aloitteen taakse eri ryhmistä.  Kun poliittinen konsensus on löytynyt viedään aloite parlamentin käsittelyyn.  Hyväksytyksi tullessaan aloite lähtee Eurooppa-neuvoston käsittelyyn.

Euroopan Unionin – neuvosto (epävirallisesti Ministerineuvosto) on jäsenvaltioiden ministereistä (ei presidenteistä yleensä)  usein koostuva elin, joka on tasavahva parlamentin kanssa lakien hyväksynnässä.  Toisin sanoen, jos joitain asioita eivät valtionpäämiehet hyväksy, lähtee paketti uudelleen sorvaukseen parlamenttiin hakemaan uutta ratkaisua tai viilausta.

Tämä EU:n rinnakkainen järjestelmä tuo jäsenvaltioiden nykyhallitusten ohjauksen mukaan EU:n toimintaan.  Tämä on se paikka, jossa valtioiden päämiehet neuvottelevat kansallisesta näkökulmasta.

EU:n mielenkiintoisia numeroita

 1. Maailman suurin talousalue, 34% maailman BKT:stä. BKT 12 268 miljardia euroa (USA: 11 480 mrd €, Kiina: 7 300 mrd €)
 2. Euroopan Unionin budjetti 142 mrd € (Suomi: 54 mrd €)
 3. Maailman päästöistä EU tuottaa 17,6%
 4. Euroopan unionin kustannus vuodessa per henkilö:  105€  (YLE-vero: 68-140e per henkilö per vuosi)
 5. BKT per henkilö: 35 116$ (USA: 48 112$ , Kiina5 448$)
 6. Väestömäärä: 500 miljoonaa (USA: 313 miljoonaa, Kiina: 1,3 mrd)
 7. Parlamentissa edustajia: 754.  Komissaareja: 27
 8. Työntekijöitä komissiossa 33.000.  Parlamentissa 6.000.
 9. EU:n alueella asuu 7% maailman väestöstä, silti EU:n ja ulkomaailman välillä käydään 20% maailman kaupasta.
 10. EU on kaupassa maailman suurin vientialue, toiseksi suurin tuontialue
 11. 2000-2010 EU:n uusituva energiatuotanto kasvoi 74%.  Silti energian kokonaistuotannosta vain 20% uusiutuvissa. (tilastot: 2010)
 12. EU:n BKT:n oletetaan olevan enää 22% maailman BKT:stä vuonna 2030

Hyviä nettisivuja:

kuvat: EU www.europa.eu

EDIT:

 • Lisätty muutamia mielenkiintoisia lukuja.
 • Eurooppaneuvosto=EU-neuvosto