Vaalikoneet aukesivat tänään ja monet odottavat pääsevänsä niitä täyttelemään ja löytämään ”unelmaehdokkaansa”. No, antaa se vaalikone vastauksina samalla tavalla vastanneista. Kilpailu prosenteista top viidessä on kovaa ja jos esimerkiksi MTV3:n vaalikoneessa olet ehdokkaana harrastanut lavatanssia ja pelannut konsolipelejä intohimoisesti voit menettää paikan aika monen potentiaalisen äänestäjäsi top 5 sijoituksessa.
Myös osa asiakysymyksistä on pidemmän päättelyketjun takana, että ne voi niin ehdokas kuin vastaajakin helposti tulkita eri tavoin. Puhutaan vaikka niinkin selvästä kysymyksestä kuin verotuksen nostamisesta palveluiden tuottamisen mahdollistamiseksi. Olettavatko ehdokas ja vastaaja molemmat, että sopeuttamistöitä toimintojen tehostamiseksi on jo tapauksessa tehty vai oletetaanko, että veroja vain nostetaan ilman muita toimenpiteitä? Tämä taustapäättely vaikuttaa vahvasti siihen, onko kysymyksen vastaus positiivisen tai negatiivisen. Myös näissä kysymyksissä ehdokas voi yrittää arvailla kuvitellun äänestäjäjoukkonsa päättelyä ja vastata sen mukaisesti, eikä miettiä kysymyksen asiapuolta.
Kun tulokset tulevat ja top-5:en täyttävät tietyt ehdokkaat, jäävät muiden ehdokkaiden sivut helposti katsomatta. Onhan jo nähty jo vaivaa ehdokkaan selvittämiseen.
Toivottavasti jokainen äänestäjä näkee vaivan tutkia ehdokkaita reilusti ensimmäisen vaalikoneen top 5:sta enemmän. Vaalikone voi olla pahimmillaan pullonkaula uusiin mielenkiintoisiin ehdokkaisiin tutustumiseen. Parhaimmillaan se sorttaa sinulle muutamat eri puoluetyypit, joiden arvomaailma on sinua lähellä.