Tampereen joukkoliikenteen helpottamista jälkimaksujärjestelmällä

Posted on Posted in Blogi

Tampereella vain joka viides matka tehdään käyttäen joukkoliikennettä.  Joukkoliikenteen kulkutapaosuutta saadaan nostettua rakentamalla joukkoliikennettä, jota on sujuvampi,  helpompi ja mukavampi käyttää.

Tampereella vain joka viides matka tehdään käyttäen joukkoliikennettä.  Julkisen liikenteen osuus Tampereella voitaisiin saada nousuun tekemällä joukkoliikenteestä oikeasti paras ja helpoin vaihtoehto jokapäiväiselle kulkemiselle niissä tilanteissa, missä pyöräily tai kävely jää pois laskuista. Moni hankkii auton, sillä isompien kauppareissujen tai urheiluharrastuksiin kulkeminen ei ole helppoa julkisilla kuljettaessa.  Helpommalla joukkoliikenteellä yksittäisten ihmisten oman auton tarve jää vähemmälle ja syntyy säästöä niin yksilölle, yhteiskunnalle sekä ympäristölle. Myös yhteiskäyttökokeiluja tulisi lisätä.

Yksi asia sujuvamman joukkoliikenteen toteuttamiseksi on myös sen maksujärjestelmän helpottaminen.

Nyt TKL uudistaa maksujärjestelmäänsä ja vihdoin paljon puhuttu nettilataaminen on tullut mahdolliseksi älykortteihin.  Tämä on tietenkin askel oikeaan suuntaan!

Kuitenkin toivoisin korttiuudistuksen seuraavan vaiheen suhteen rohkeampaa otetta tehdä joukkoliikenteen palveluista entistä käyttäjäystävällisempiä.

Nykyjärjestelmä yksilöi kortit ja nettiin luodaan jo oma käyttäjätunnus.  Tämä mahdollistaa myös jo jälkimaksettavan joukkoliikenteen. Kuvittele tilanne, jossa sinun ei tarvitsisi kuin tilata itsellesi kortti, joka sitten käyttösi mukaan lähettää sinulle laskun käyttösi edullisimman vaihtoehdon mukaan.  Näin sinun ei tarvitsisi miettiä, onko kuukausipohjainen vai matkakohtainen veloitus sinulle paras etukäteen.  Tämä kun saadaan toteutettua laajasti Pirkanmaalla joukkoliikenteessä laajemmin, kuten Lempäälästä bussin sijasta junaan hypätessä.

Fiksumpaa joukkoliikenne on mukavampi käyttää!