Suomi estää monelta perheen perustamisen – 5 keinoa torjua lapsettomuuskriisiä

Posted on Posted in Blogi

Yhä useampi suomalainen jää lapsettomaksi vasten tahtoaan. Syitä on monia: yksinäisyys, hedelmällisyyden haasteet tai vähemmistöön kuuluminen. Tämä koskettaa myös meitä: saadaksemme lapsen joutuisimme käyttämään lahjasiittiöitä.

On turhauttavaa, kuinka paljon palstatilaa ja aikaa päättäjät käyttävät ihmisten syyllistämiseen itse valitusta lapsettomuudesta. Sen sijaan kannattaisi mahdollistaa perheen perustaminen heille, jotka sitä haluavat. Vähemmistöiltä lapsettomuushoidot on monin tavoin estetty, ja avun saaminen ajoissa on vaikeaa myös valtaväestölle. Tässä viisi keinoa korjata tilanne.

1) Suomeen maksuttomat hedelmällisyysneuvolat, joissa jokainen voisi testauttaa oman hedelmällisyystilanteensa, ja tehdä sen mukaan päätöksiä perheunelmien toteuttamiseksi ajoissa. Asiantuntijoiden mukaan tällä voitaisiin nostaa syntyvyyttä 5% vuodessa.

2) Puretaan ylipitkät hoitojonot, palautetaan lapsettomuushoitojen kela-korvaus ja mahdollistetaan hoitojen laajempi saatavuus alueellisesti.

3) Ei-kaupallinen sijaissynnytys lailliseksi. Se auttaisi monia kohduttomia sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä saamaan lapsen. Julkisuudessa on ollut esimerkkejä ihmisistä, jotka haluaisivat sijaissynnyttää esimerkiksi sisarelleen, mutta se on kielletty. Tämä täytyy muuttaa.

4) Neuvolaan pääsee jo nykyään kesken työpäivänkin, lapsettomuushoitoihin ei. Työnantajien täytyy mahdollistaa työntekijöiden käynnit lapsettomuushoidoissa, ja edistää tasa-arvoa myös perhevapaissa. Myös pienet palkat ja heikko toimeentulo estävät monelta perheen perustamisen. Se on korjattava.

5) Lisää tutkimusta lapsettomuuden syistä ja ennaltaehkäisystä. Esimerkiksi ympäristölle haitalliset kemikaalit on tunnistettu mahdolliseksi syyksi lapsettomuudelle. Asiaa on tutkittava, ja tällaiset kemikaalit täytyy kieltää. Sen puolesta Vihreät ovat tehneet pitkään työtä koko Euroopassa.

Tehdään nämä parannukset yhdessä. Muista äänestää. 💪🤍