Tampereen ammattikorkeakoulu on jälleen tikunnokassa. Tampereen kaupunginhallituksen liiketoimintajaosto päättää ensi tiistaina, ottaako kaupunki ammattikorkeakoululta 12 miljoonaa euroa itselleen. Tämä tapahtuu tilanteessa, jossa valtio vähentää ammattikorkeakoulun rahoitusta noin 20 % ja samanaikaisesti pohditaan uutta kokonaisuutta, jossa Tampereen kolme korkeakoulua syventävät yhteistyötään Suomessa ainutlaatuisella tavalla.
Taustalla on Tampereen kaupungin vuonna 2010 maksama tuki Tampereen ammattikorkeakoulun ja Pirkanmaan ammattikorkeakoulun yhdistymistä luovuttamalla uudelle korkeakoululle 28,7 miljoonaa euroa kiinteistöjä ja käteistä. Näillä investoinneilla Tampere on mahdollistanut kaupunkiin Suomen suosituimman ammattikorkeakoulun syntymisen. Kuitenkin juuri tähän siirtoon vedoten Tampereen kaupunki haluaa aiemmin investoituja varoja takaisin.
Tarkemmin sanottuna talouskielellä: Yhdistymisen yhteydessä tehtiin järjestely, jossa muodostettiin osakeyhtiö, joka ylläpitää uutta Tampereen ammattikorkeakoulua. Eli Tampereen ammattikorkeakoulua pyörittää itse asiassa osakeyhtiö. Tampereen kaupunki omistaa tästä ammattikorkeakoulu-osakeyhtiön osakkeista 87 %. Ammattikorkeakoulujen erityislainsäädäntö kieltää osingonmaksun ammattikorkeakoulu-osakeyhtiöstä omistajille. Lainsäädäntö ei kuitenkaan kiellä vapaan osakepääoman (SVOP) siirtämistä takaisin omistajille suoraan yhtiön taseesta. AMK-laki uudistuu vuoden 2015 alussa ja uusi laki kieltää ehdottomasti varallisuuden siirron pois ammattikorkeakoulu-osakeyhtiöistä. Siksi päätöksellä on kaupungin osalta kiire.
Kaupungin virkamiesten liiketoimintajaostolle tekemän päätösehdotuksen mukaan yhtiön pääomitus ”tehtiin tarpeettoman suurena ja osa omaisuudesta olisi pitänyt myydä kaupalla”. Tästä syystä virkamiehet haluaisivat vetää takaisin 12 miljoonaa euroa käteisenä ja kiinteistönä. Lisäksi virkamiehet mainitsevat, kuinka ”Ammattikorkeakoulu Oy:n toiminnan edellytykset eivät heikkene”. TAMK joutui valitettavasti todistamaan jo viime eduskuntavaalien jälkeen valtionrahoituksensa leikkausta, joka johti lopulta mm. kuvataiteen oppiaineen alasajoon.
Minun mielestäni tämä ei ole järkevää ja toivon, että liiketoimintajaosto tekee korjausliikkeen päätökseen kokouksessa. Tampereen kaupunki sai vuoden 2010 investoinnillaan mitä halusi, eli Suomen vetovoimaisimman ammattikorkeakoulun. Koulutuksesta ja sen palveluista leikkaaminen on aina huonoa politiikkaa – ja erityisesti hetkellä jolloin kaupungin tulisi tukea korkeakouluyhteistyötä.
Kaupungin, joka tänä syksynä on palkinnut yliopistojensa rehtorit yliopistomaailman uudistamisen ja kehittämisen vuoksi Tampere-palkinnolla sekä julkaissut Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki -ohjelman, ei kuulu päättää virkamiesten huonon esityksen mukaan.
Kirjoittaja on #hupparikansanpuolella sekä #haalarikansanpuolella oleva TAMK:n hallituksen jäsen, opiskelija-aktiivi sekä kaupungin liiketoimintajaoston jäsen, joka ei voi olla jäävinä päättämässä asiasta.