Lomat on monille tamperelaisille iloista aikaa. Läheisiä, rentoilua ja monia syitä ajatella, että tulevasta vuodesta tulee edeltävää parempi.
Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Tampereen kaupunkiseudulla on paljon näkymätöntä pahoinvointia. Puolet meistä suomalaisista kokee elämänsä aikana mielenterveyden häiriön. Kuitenkin valtioneuvoston kanslian selvityksen mukaan vain puolet sairastuneista saa asianmukaista hoitoa.
Etenkin nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Maailman terveysjärjestö WHO:n tilastojen mukaan suomalaisnuoret ovat asukaslukuun suhteutettuna maailman itsetuhoisimpia. Syinä ovat pelko toimeentulon riittävyydestä, yksinäisyys, ulkoiset paineet sekä yllättävät elämänkriisit.
Sipilän hallitus on epäonnistunut pahoinvoinnin vähentämisessä. On kylmä arvovalinta, että sosiaaliturvan ja julkisten palveluiden leikkaukset ovat osuneet jo valmiiksi synkässä tilanteessa oleviin perheisiin, lapsiin ja nuoriin.
Myös Tampereen kaupunki on leikannut ennaltaehkäisevästä työstä ja peruspalveluista. Masentunut nuori voi joutua odottamaan monta kuukautta ennen hoitoon pääsyä. Olisi muistettava, että hoitamattomat ongelmat monimutkaistuvat ja tulevat entistä kalliimmiksi. Nykyään liki puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveysperusteisia. Mielenterveyteen panostettu euro tuo yhteiskunnalle jopa viisi euroa säästöä.
Meidän päättäjien on käännettävä katseemme oleelliseen: kuinka käännämme suunnan, ja tuemme suomalaisia voimaan paremmin? Meidän on tuettava ihmisiä arjen haasteissa ja pidettävä kaikki tamperelaiset samassa ratikassa. Vauvaperheiden, lasten ja nuorten hyvinvointia on tuettava määrätietoisesti. Mielenterveyden ongelmissa apua pitää saada silloin, kun sitä tarvitaan. Itsetuhoinen nuori ei voi odottaa kuukausia.
Meistä jokainen voi vähentää yksinäisyyden tunteita ympärillään. Tulevana vuonna otetaan paremmin aikaa kuunnella, mitä läheisille oikeasti kuuluu. Pelkkä kysyminen ja kuunteleminen voi vierittää suuria kiviä sydämiltä.
Jaakko Mustakallio, Tampereen kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja (vihr.)
Kolumni julkaistu Tamperelaisessa 29.12.2018.