Eduskuntavaalit on 13 erillistä vaalia – 4 syytä miksi taktinen äänestäminen ei kannata

Posted on Posted in Blogi

Tapasin männäviikolla miehen keskustorilla, joka halusi äänestää Vihreitä, mutta harkitsi äänestävänsä SDP:tä, jotta perussuomalaiset eivät nousisi suurimmaksi puolueeksi. Kerroin hänelle, että taktinen äänestäminen ei usein kannata ja että on parempi äänestää puoluetta, joka vastaa omia arvoja.

Tässä neljä syytä, miksi taktinen äänestäminen harvoin onnistuu:

✅ Eduskuntavaalit ovat käytännössä 13 erillistä vaalia. Kansanedustajien määrä vaalipiireittäin määrittelee puolueiden voimasuhteet. Viimeisten paikkojen kamppailu on tiukkaa ja äänierot todella pieniä. Näin kävi vuonna 2019 Lapissa, kun vihreät ja @riikkarppinen jäi kansanedustajan paikasta vain 7 äänen takia.

✅ Vaalipiirien tilanteet vaihtelevat. Esimerkiksi Pirkanmaalla vihreältä siirtyvä ääni SDP:lle voi viedä vihreiltä lisäpaikan, mutta ei välttämättä tuo SDP:lle uutta paikkaa. Tämä tapahtui vuoden 2019 vaaleissa, kun taktinen äänestäminen keskitti ääniä demareille, ja viimeinen paikka meni vihreiden sijasta perussuomalaisille. Taktikot tulivat tukeneeksi perussuomalaisten nousua.

✅ Äänimäärät lisäpaikkaan vaihtelevat. Pirkanmaalla SDP tarvitsisi nyt noin 10 000 ääntä lisäpaikkaan. Vihreille se kolmas paikka taas on paljon lähempänä. Viime vaaleissa vain 572 äänen päässä.

✅ Äänestä arvojesi mukaan. Jos kannatat SDP:n tai kokoomuksen politiikkaa, äänestä näitä puolueita. Jos kannatat vihreiden politiikkaa, äänestä vihreitä. Muuten saatat edistää lopputulosta, joka on vastoin arvojasi.